Historie sýru Philadelphia
Název Philadelphia je známý nejen v souvislosti s největším městem Pensylvánie.
To hrálo velkou úlohu v historii USA. Byla zde sepsána Deklarace nezávislosti a Ústava Spojených států. V letech 1790 – 1800 byla Philadelphia dokonce hlavním městem USA.
Je tedy nasnadě, že výrobek, který nese tento název, bude něčím výjimečným, průlomovým a originálním. Je tomu skutečně tak. Sýr Philadelphia získal svůj název podle tohoto známého města, které bylo považováno za symbol čistoty a pokrmů vyznačujících se vysokou kvalitou. Tento sýr typu cream cheese se proměňoval v čase tak, aby se nakonec mohl dostat ke svým spotřebitelům ve skvělých „Philly" variacích, které jsou dnes k dostání na trhu. To, co zůstalo v každé podobě sýru Philadelphia zachováno, je jemná a výtečná krémová chuť.
První krémový sýr vyrobil už v roce 1872 americký lékař William Lawrence. Osm let poté tento unikátní objev v oblasti gastronomie získává značku Philadelphia a je distribuován ve fóliovém obalu pod jménem firmy Empire Company. Tento podnik koupila v roce 1903 společnost Phenix Cheese Company of New York, která se v roce 1928 sloučila s firmou Kraft Cheese.
V sedmdesátých letech dvacátého století ve Střední Americe (Venezuela, Mexiko) se začala vyrábět a expandovat na evropský trh (Velká Británie, Německo, Itálie). O něco později se pak postupně představuje v mnoha dalších evropských státech. V letech 1974 pak světový trh se sýrem Philadelphia obohacují další a zajímavější variace této pochoutky, která je originální svým mnohostranným využitím, například s česnekem, bylinkami nebo pažitkou.
Výrobce sýru Philadelphia, společnost Mondelēz, nyní prodává sýr Philadelphia do více než 90 zemí světa. Od roku 2007 k nim patří i Česká a Slovenská republika. Sýr Philadelphia je jednou z nejslavnějších značek měkkého bílého sýru na světě.